Ontmoet onze Educatieve Vogels | FDOC - Fundashon Dier en Onderwijs Cariben - FDOC
en

Wij geloven dat milieueducatie erg belangrijk is

Wij geloven dat milieu educatie erg belangrijk is.In het bijzonder het onderling verband tussen dieren in het wild en de natuur tot de mens. Hoe eerder kinderen doorhebben welke  impact hun handelen,  en dat van hun familie heeft op de natuur, hoe beter voor  het milieu.  Onze educatieve sessies zijn aangepast aan de specifieke leeftijdsgroepen waar  wij mee  helpen.

Met tieners bespreken wij bijvoorbeeld het effect van hun toekomstig beroep op het milieu, ongeacht welk beroep zij kiezen. Het is belangrijk dat zij begrijpen dat zij ook via hun toekomstig beroep een positieve bijdrage kunnen leveren aan het milieu.

Kinderen zijn oprecht verbaasd als ze leren dat een  ballon,  een potentiële bedreiging voor het milieu kan vormen, zelfs met dode dieren als gevolg aan toe. Ballonnen spreken kinderen aan,  dus is het gemakkelijker om hen met zo een voorbeeld bewust te maken van de schade die zij aan het milieu kunnen aanbrengen. Verder legt Dr. Doest uit hoe pijnlijk het is om een vogel te opereren die plastic heeft ingeslikt,  en om de schade te zien die een vlieger en touw kunnen  toebrengen aan een mooie vogel, flamingo’s net zo mooi als  Bob.

Ze geeft voorbeelden aan de hand van waargebeurde verhalen van bv flamingos die in vliegertouw vastzaten en bijna verdronken.   Het is moeilijk in te denken dat iets zo onschuldig als een vlieger kan leiden tot de dood van de vogel.Vervolgens legt ze  uit waarom vliegers niet in de natuur mogen achterblijven, omdat  dan mooie dieren zoals Bob of Ricky, of bijvoorbeel Bob's en Ricky's  familieleden kunnen schaden of doden.

 

Bekijk Video: Storytellers 2020
Bob

Bob

De Caribische flamingo, waarvan wij denken dat hij  in 2004 werd geboren. Hij bracht een deel van zijn jeugd door bij het Curaçao Seaquarium. Bob werd vrijgelaten omdat hij zich niet in de groep kon aanpassen. Helaas kon hij ook in het wild niet aarden, mede omdat  ook last had van “bumble feet”.  Dat is een chronische infectie van de voeten, meestal veroorzaakt door de ondergrond, bij loop of waadvogels in gevangenschap.  Dit kan leiden tot artrose in de gewrichten. Verzwakt vloog hij eind 2016 tegen  het Hilton hotel aan en viel van de derde verdieping naar beneden. De verwonding die Bob had opgelopen in combi met zijn “bumble feet” maakte hem ongeschikt voor plaatsing in de dierentuin Behalve zijn chronische ziekte “bumblefeet”( in het Nederlands ulcerative pododermatitis) waardoor hij moeilijk voedsel voor zichzelf kon zoeken,  was hij ook te tam geworden om zich in het wild  te  kunnen handhaven. Bob is goed gesocialiseerd met mensen en kinderen waardoor hij zijn educatieve taak niet erg vindt. Naast zijn educatieve taak heeft Bob ook een andere belangrijke taak. Bob wordt ingezet om wilde flamingo’s te kalmeren wanneer zij binnenkomen. Bob geeft als het ware een voorbeeld, waardoor  hun angstgedrag   verminderd. Als ze Bob zien eten uit de emmer, snappen ze veel sneller dan voorheen,   hoe zij zich kunnen voeden met de voeding die in de praktijk wordt aangeboden. Hierdoor zorgt Bob ervoor dat hun verblijf, herstel en terugplaatsing veel  soepeler en sneller   verloopt dan voordat hij er was.

 

Lees meer: Nat Geo highlight
Crockey

Crockey

Crockey onze kleine papegaaien diva en ambassadrice. Crockey, geboren in 1983, was Odette Doest haar eerste papegaai, welke ze op haar tiende verjaardag  kreeg. Ze had al gauw door, na het raadplegen van velerlei encyclopedia  dat Crockey haar soort eigenlijk vrij zeldzaam was.( Amazona barbadensis barbadensis) Helaas was crockey deel geweest van de dierensmokkel die jarenlang vele vogellevens heeft gekost. Kleine Odette was vastberaden andere kinderen  uit te leggen hoe de vork in de steel zat met een papegaai als huisdier.  Ze besloot dat als ze later groot was en vogeldokter,  ze eerst  zou bijdragen aan de conservation van de papegaaien in het wild.  Zo gezegd zo gedaan; daardoor deed ze werkervaring op in de jungles van Peru, Brazilie en Bolivia en mocht ze een tijdje meedraaien in de birds of wondershow van Disney Animal Kingdom. Tot de dag van vandaag  geeft ze les aan volwassenen en kinderen  wat betreft nature conservation. Zoi Ontmoedigd ze het houden  van wildvang vogels, en helpt ze mensen begrijpen dat papegaaien  best oud kunnen worden met de juiste zorg en voeding.

 

Willy

Willy

Willy de dwergara viel op een dag uit een hoge palmboom als kuikentje. Drs. Doest die net op weg was naar de begravenis van tante Wil Lucasius haalde Haar op, om vervolgens met in haar tas een baby papegaai de begravenis  bij te wonen. Vandaar de naam Willy, Tante Wil was een van Drs. Doest grootste fans, wat haar conservation werk in de jungle betreft. Het was dus niet meer dan logisch Willy naar haar te vernoemen. Willy vliegt los rond, en met Willy leert Drs. Doest de kinderen over de effecten van ontsnapte dieren op de natuur. Daarnaast leren ze van alles over het verantwoordelijk houden van papegaaien. Ach en een rondvliegende papegaai is natuurlijk heel erg leuk in de klas.

Ricky

Ricky

 

 

RICKY

Ricky is een noordelijke kuifcaracara, (caracara cheriway), lokale benaming is Warawara die bij Drs. Doest is geweest sinds 2008. Hij woonde in een roofvogel reddingscentrum dat ophield te bestaan en is samen met Goofy naar Drs. Doest gebracht. Sindsdien doet hij educatieve sessies met Drs. Doest.

 

Goofy

Goofy

Goofy was in het begin erg ziek en woonde lange tijd in het huis. We noemen haar onze "kip" terwijl ze rustig door het huis dwaalt en geen kleine zoogdieren of vogels achtervolgt. Haar favoriete tijdverdrijf is een hoofd krab krijgen. Ze is de wandelaar en houdt echt niet van vliegen.

Talon

Talon

 

 

TALON

Talon is de jongste die we hebben en we nemen hem vaak mee om te vliegen. Hij werd in beslag genomen en getraind voor vrijlating. Maar helaas bleef hij na vrijlating terugkeren naar onze faciliteit en voor zijn eigen veiligheid (hij was na een tijdje niet meer bang voor honden) en de veiligheid van onze vrij rondlopende kippen en konijnen namen we hem mee terug in huis. Hij leert snel en is al op verschillende scholen geweest.